Exqi League: de mislukking!

0

Op de algemene vergadering is besloten het samenwerkingsakkoord tussen Alfacam en de tweedeklassers in de vriezer te steken. 2de klasse moet nu opzoek naar een andere sponsor die wél wil investeren. Dit wordt zeker geen makkelijke job gezien de haalbaarheid en de aandacht die men schenkt aan deze League. Het kleine broertje van de Jupiler League beschikt niet over tv-gelden nog over veel supporters. Exqi geloofde in het potentieel, maar moest al lang op zijn standpunten terug komen. Dat de 2de klasse ziek is weet iedereen Brussels-voorzitter sprak enkele weken al harde taal dat deze Exqi League 1 groot fiasco is.

Wordt er nu ingegrepen blijft maar de vraag, zal de Pro League eindelijk eens zijn gezond verstand gebruiken en op zijn hervorming terugkomen alle 2de klassers hopen op geen spelletje poker tussen de 5 grote clubs. Want als het van hen zou afhangen kwam er niemand meer over. Wat de hervorming zou moeten inhouden is ook een vraag waar nog niemand kan op antwoorden. terug naar het oude systeem overstappen is voor de handliggend maar dat zien ze in de ivorentoren in 1ste niet graag gebeuren! Hun 1ste klasse komt in gevaar…. De elite-reeks moet gewoon van zijn egoistische houding af, dat zou al een grote stap in de toekomst zijn naar alle clubs te samen en een verdeling in de tv-gelden voor 1ste en 2de klasse of heeft de VRT daar ook geen geld voor…?

11 juni 2008

De Exqi-League onder leiding van Alfacam bereikt een akkoord met de Liga tweede klasse. Voortaan zou de Liga, Exqi League heten. Het zou 1 tot 3 wedstrijden live geven per weekend er zouden ook samenvattingen komen, dit zonder geld een soort van partnership. Het draait allemaal om visibiliteit… Daardoor zouden ook sponsors, de club en de supporters mooi in beeld komen. Er zouden reportages komen over het reilen en zeilen van de verenigingen. Niet alle clubs zijn daar even enthousiast over, want het is tenslotte gratis. Geen geld en kans op minder volk. Ook bestond er toen grote twijfel over sommige verschuivingen in de kalender om de wedstrijd te kunnen uitzenden.

Seizoen 1 : de groeiperiode

Alfacam biedt verschillende facetten aan van het Belgische tweedeklasse voetbal. Elk weekend wordt er een wedstrijd gegeven soms zelfs 2. De variatie is er, elke club is toen evenveel aanbod geweest. Ook de prachtige beelden van de streek rond het stadion kon niet ontbreken. En dan vergeten we nog de reportages, de toelating om Lierse TV,RAFC.TV voortaan te laten tonen op Exqi Sport was een primeur. Het eerste jaar blijkt een groots succes, al blijft het probleem dat er geen tv-rechten zijn. Met als gevolg er is geen nieuw vers geld voor de clubs. Vooral de kleinere clubs moeten het stellen met plaatselijke sponsors.

Seizoen 2 : achteruitgang geboekt!

De Exqi League-kijkers haken één voor één af, na het eentonige patroon dat Alfacam laat zien. We kregen dit seizoen vaak eentonige wedstrijden te zien. De Exqi League pakte altijd uit met de clubs in de omgeving, we kregen geen bijna geen interessante affiches meer te zien, terwijl er vorig seizoen wel een aanbod was en eigenlijk de aandacht niet meer goed besteed werd, ook mag het niet meer samen uitzenden met de Jupiler League. Dus moest er verschoven worden in de kalender. Enkel nog op vrijdagavond. De Antwerp-presses vond dat ook een van de redenen toen waarom hij er niet achterstond. Ook woensdagavond was geen optie, dan was het aan de elite van Europa League. Nog altijd geen tv-rechten, geen geld.

Seizoen 3 : forse besparing, exqi – League stopt!

Alfacam bekent dat het minder aandacht gaat besteden aan het tweede klasse voetbal want het moet forse besparingen doen. Er zal meer visibiliteit naar De Europa League gaan. Het laat geen samenvattingen meer zien wegens te duur en te weinig kijkcijfers. Het bedrijf wil enkel nog een inspanning doen naar live uitzendingen. Maar ook dat zal volgens hen beperkt blijven. Het stelde ook voor om heel de kalender naar de vrijdagen of maandagen te verplaatsen maar vooral de grote clubs weigerde dat en zo laat Exqi League bewust de samenwerking vallen en eigenlijk haar eigen verenigingen in de steek. Het wil een nieuwe wind draaien maar dan blijkbaar zonder de 2de klasse. Zo blijven de duizenden fans weer in de kou staan…

Bron: Tweedeklasse.be (08/11/2010)

Delen: