Het (mislukte) transferbeleid van R.A.F.C.

13

Gisteren, 27 januari 2011, vernamen we dat Eddy Wauters nog 3 jaar langer R.A.F.C. zal regeren met marionet Jan Michel als ondervoorzitter. Intriest.

Even een open deur intrappen: onze geliefde club is doodziek. Hiervoor is slechts 1 partij verantwoordelijk => het bestuur. Niet Bosman, KBVB, TV-rechten, Profliga, Stad Antwerpen, GVA, ATV, Collin, Gram, spelers, trainers, supporters en ga zo maar door.

Velen onder jullie beseffen dit ten volle, maar zoals in verschillende topics op het forum (en facebook) al werd aangehaald, zitten lang niet alle supporters op 1 lijn, zodat het onmogelijk is het bestuur fatsoenlijk onder druk te zetten. Nochtans hebben we enkele jaren geleden al gemerkt dat je met een 300-tal fans (wat eigenlijk heel weinig is) toch al voor enige beroering kan zorgen. De eerste uitdaging is dan ook om zoveel mogelijk fans bewust te maken van de problemen die onze club momenteel treffen.

Echter, hoe kunnen we nu de supporters overtuigen die tot op heden nog steeds loyaal zijn aan het bestuur?
Mij hebben ze geleerd dat feiten het beste wapen zijn in een discussie. Over de extrasportieve malaise kan je een heel boekenrek vullen maar het probleem is dat eigenlijk niemand exact weet hoe de vork aan de steel zit betreffende al die schulden, leningen, rechtszaken, licentieproblemen, stadionperikelen, makelaarsintriges, drankverkoop enz., behalve het bestuur zelf. En dan wordt het moeilijk mensen te gaan overtuigen.

Een groot deel van de fans is naar mijn mening zelfs niet eens bezig met al die extrasportieve zaken. Daarentegen is wel ELKE Antwerpsupporter begaan met de sportieve resultaten van R. Antwerp F.C.. Zodus leek het me interessant om het sportieve beleid eens onder de loep te nemen en meer bepaald het transferbeleid van de laatste 17 seizoenen.

In 1993-1994 (jaar na Wembley) haalden we voor het laatst Europees voetbal en sindsdien werd de neerwaartse spiraal ingezet. Vandaar heb ik het seizoen 1994-1995 als startpunt genomen. Het fantastische digitale Antwerpmuseum (http://www.rafcmuseum.be) is de bron.

Voor elk seizoen heb ik telkens alle nieuwe A-kernspelers in kaart gebracht. Spelers uit eigen jeugd die nooit in een competitie- of bekerwedstrijd hebben gespeeld, werden niet in beschouwing genomen. Ik heb elke speler beoordeeld: geslaagd of mislukt. Dit heb ik zo objectief mogelijk gedaan maar hierover zullen uiteraard verschillende meningen bestaan. In het Excel-bestand kan je dan ook zelf een speler beoordelen, de cijfers zullen automatisch bijgewerkt worden. Voor de meeste spelers is het echter overduidelijk of ze geslaagd dan wel mislukt zijn dus de “foutenmarge” is mijns inziens redelijk klein.

Je vindt alles in een afdrukbaar PDF-bestand dat je hier kan downloaden:
Transferbeleid RAFC 1994-2011
Download hier het beoordelingsformulier en ga zelf eens aan de slag:
Transferbeleid RAFC 1994-2011 (zelf beoordeling)

Ik wist dat het geen fraai plaatje zou zijn maar de resultaten zijn in mijn ogen onthutsend!
Een greep uit de cijfers van de laatste 17 seizoenen
– In totaal waren er (hou u vast) 571 A-kern spelers. Dat is gemiddeld 33,59 per seizoen.
– Er werden (hou u nog meer vast) 248 nieuwe spelers aangesloten bij de A-kern. Gemiddeld is dat dus 14,59 per seizoen. Hoezo, aan een ploeg bouwen?
– Daarvan beschouw ik de passages van 105 spelers als geslaagd, zijnde slechts 42% en dan ben ik nog gul geweest vind ik.
– Bart De Roover is reeds de 19de trainer!
– De smalste kern (26) hadden we in 1999-2000. Inderdaad het jaar van de promotie.
– Het minst aantal nieuwe spelers (9) hadden we, jawel, in 1999-2000
– De breedste kernen hadden we in 1997-1998 (39) en 2003-2004 (42). Jep, tweemaal degradatie.
– Er zijn 4 seizoenen met minimum 20 (TWINTIG) nieuwe spelers.

Eddy Wauters gaat er prat op dat het bestuur de spelerskern vormt. Een trainer is immers slechts een passant, dat zijn de woorden van onze voorzitter.
Hoe kan je nu resultaten boeken met zulk transferbeleid???

Dit zijn feiten, zwart op wit. Het zijn bewijzen dat het bestuur rechtstreeks verantwoordelijk is voor de sportieve ondergang.

Misschien opent dit wel de ogen van een aantal supporters.

Met dank aan de mensen van rafcmuseum voor de knappe spelersdatabase!

Bron: Jemme (WIJzijnAntwerp Forum) (27/01/2011)

Delen: