‘Stand up and claim what is rightfully yours’

13

Over de actie zelf ga ik het niet hebben. Ieder zijn gedacht. Maar als supporter geef je een deel van je leven voor je club, en veel vraag je er niet voor terug. Op het veld wil je elf spelers die de ziel uit hun lijf lopen en vechten voor elke meter, voor elke bal. Negentig minuten op een volledige week, dat is toch niet zoveel gevraagd? En net zoals je spelers wilt met een hart voor de club, zo wil je ook bestuurders. Maar de realiteit is anders. Je investeert wekelijks geld in je club, zonder eigenaar te worden en veelal zelf de speelbal te zijn. Aan het hoofd van een club staan tegenwoordig immers mensen die een club nog enkel zien als een middel om een doel te bereiken. En dat doel is simpel: geld verdienen. En elke speler heeft wel minstens één makerlaar en die ziet een speler dan weer als een middel om datzelfde doel te bereiken. Opnieuw heel simpel: geld verdienen. Zo kan één makelaar Zulte Waregem weken gijzelen, zo kan één man Zulte Waregem aanbieden in een andere provincie, ver weg van alles wat ooit Zulte of Waregem is geweest.

De toekomst op Antwerp zal bepaald worden door onder andere Eddy Wauters. De man die vijf miljoen euro wil terug vorderen van een club die hij zelf opzadelde met een schuldenberg van meer dan twintig miljoen euro, die man kan nu beslissen of hij de club kapot maakt of niet. Als supporter mag je lijdzaam toekijken. En door die op wanbeleid gebouwde schuldenberg zwermen er constant gieren rond onze club. Ze strijken jaarlijks neer met allerlei beloftes, maar allemaal spelen ze met het voortbestaan van onze club. Zonder een minimum van bezieling, of gevoel voor de club en opnieuw met enkel eurotekens in de ogen. De groep rond Hofmans heeft in mijn ogen al goed werk geleverd, helaas ontbreekt het aan de nodige transparantie om dat ook kenbaar te maken. Dat op zich zorgt er mee voor dat wij nooit rust kennen op de bosuil. En de inbreng van Saif Rubie is volgens mij ook een meerwaarde, helaas ontbreken de sportieve resultaten dit jaar. Bovendien is de transparantie daar ook niet wat het moet zijn. Maar beide heren zitten niet op Antwerp met dezelfde reden waarom ik er zit. Ik zit daar om naar mijn ploeg te komen kijken, al 34 jaar lang. Zij kijken naar supporters en spelers en zien eurobiljetten rondlopen. En dat je daar als supporter weinig aan kan veranderen is nog het ergste van al. Je bent constant de speelbal van mensen die hoegenaamd geen emotionele binding hebben met je club, die enkel geld willen verdienen en al de rest is bijzaak. Ze gijzelen je club als het hen uitkomt, ze spelen dagelijks met de gevoelens van al die supporters die een deel van hun leven geven aan die club. Of je nu als Standaard supporter te maken hebt met Duchatelet, of als Brugge supporter met Verhaege. Allemaal spelen ze met je club en dat moet stoppen, althans voor mij op Antwerp.

Gunther Hofmans en Saif Rubie mogen blijven, wat mij betreft graag zelfs. Maar als supporters moeten wij eigenaar worden van de club. Wij willen 51 procent van de aandelen en wij willen onze naam, het stamnummer en onze kleuren in eigen bezit hebben. En wij wensen transparantie over het reilen en zeilen binnen onze club. Inspraak ook. Ik wil niet fusioneren omdat sommigen, in hun zoektocht naar geld, gegokt en verloren hebben met mijn club. Het maakt mij dan ook niet uit in welke afdeling we spelen, als het maar mijn club blijft. En dat was de inzet van zaterdagavond, het is onze club en met onze club speel je niet. Sommige supporters namen het woord beschaamd in de mond na de actie van zaterdag. Nogmaals, over de actie ga ik het niet hebben. Maar als voetbalsupporters zouden wij allemaal beschaamd moeten zijn dat wij onze clubs hebben overgeleverd aan geldwolven. En als voetbalsupporters zouden wij allemaal moeten opstaan en 51 procent van onze club opeisen.

Zaterdag had dat het statement moeten zijn, ik hoop dat die boodschap niet is verloren gegaan in de actie. En ik hoop dat ook andere voetbalsupporters nadenken over eigenaarschap. Ver weg van de geldwolven. Want als we het nu enkel gaan hebben over de actievoerders, en enkel schande spreken over hen dan is dat veel te kort door de bocht. Er ligt immers een veel grotere schande aan de basis, en het wordt hoog tijd dat we die ook eens gaan belichten.

Voetbalsupporters, ‘stand up and claim what is rightfully yours’. The club, the number, the colors! Come on you reds!

Tekst geschreven door dhr. Naessens S. (Antwerpsupporter)

Delen: